|
||||||||
Przepis na ciasto: |
W garnku, na małym ogniu, rozpuścić: margarynę, cukier, kakao, wodę i
cukier waniliowy, a następnie gotować przez 5 minut. Pozostawić do
wystudzenia. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać pół
szklanki na polewę.
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy 21x25 cm (zmierzone dno formy). |
|||||||
Przepis na masę serową: |
Zemleć ser w maszynce. Połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut lub więcej (zazwyczaj jednak się piecze 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C). Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika zostawiając w formie do wystudzenia. Następnie oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi. |
|||||||
Proponujemy najpierw przygotować ciasto do momentu studzenia rozpuszczonych składników. Podczas studzenia przygotować masę serową, a następnie dokończyć ciasto, przelać ciasto do formy, wyłożyć masę serową i piec. Przepis z proporcjami udostępniony jest również na stronie Kliknij, gdzie znajdziecie wiele innych wyśmienitych przepisów. Smacznego, polecamy ! |
środa, 2 października 2013
Domowe co nieco cz.2 - Sernik Izaura
"Przepyszny sernik "Izaura", a dokładnie ciemne ciasto i do tego delikatna, wilgotna i bardzo
puszysta masa serowa, a na wierzchu polewa czekoladowa (zostawiona z
podgrzanej masy) posypana wiórkami kokosowymi. Przygotowanie ciasta nie
jest trudne, a efekt końcowy jest wyśmienity. Izaura to doskonały sernik
na wyjątkowe okazje: święta, imieniny bądź grill na który Pani Krystyna ostatnio przyniosła nam do degustacji ten wyjątkowy sernik . Znakomicie smakuje również w
niedzielne popołudnie przy kawie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz