środa, 2 października 2013

Domowe co nieco cz.2 - Sernik Izaura

"Przepyszny sernik "Izaura", a dokładnie ciemne ciasto i do tego delikatna, wilgotna i bardzo puszysta masa serowa, a na wierzchu polewa czekoladowa (zostawiona z podgrzanej masy) posypana wiórkami kokosowymi. Przygotowanie ciasta nie jest trudne, a efekt końcowy jest wyśmienity. Izaura to doskonały sernik na wyjątkowe okazje: święta, imieniny bądź grill na który Pani Krystyna ostatnio przyniosła nam do degustacji ten wyjątkowy sernik . Znakomicie smakuje również w niedzielne popołudnie przy kawie.


  • CIASTO
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody
     
  • MASA SEROWA
  • 50 - 70 dag sera białego - 3 kostki twarogu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki margaryny lub masła
  • 1 małe opakowanie wiórek kokosowych
Przepis na ciasto: W garnku, na małym ogniu, rozpuścić: margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy, a następnie gotować przez 5 minut. Pozostawić do wystudzenia. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać pół szklanki na polewę.

Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy 21x25 cm (zmierzone dno formy).
Przepis na masę
serową:

Zemleć ser w maszynce. Połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut lub więcej (zazwyczaj jednak się piecze 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C).

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika zostawiając w formie do wystudzenia. Następnie oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.


Proponujemy najpierw przygotować ciasto do momentu studzenia rozpuszczonych składników. Podczas studzenia przygotować masę serową, a następnie dokończyć ciasto, przelać ciasto do formy, wyłożyć masę serową i piec.

Przepis z proporcjami udostępniony jest również na stronie Kliknij, gdzie znajdziecie wiele innych wyśmienitych przepisów. Smacznego, polecamy !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz